Ethiek van meubelrestauratie en restaurator

 

Wij zijn vol passie over ons vak, omdat het daarin mogelijk is om ambachtelijk te werken en tegelijkertijd de modernste kennis en materialen die er op meubelrestauratie gebied is in te zetten. 

    

We staan veel achter de werkbank en gebruiken naast hedendaagse machines ook gereedschap uit de tijd van het meubel.

Eigenschappen van uiteenlopende houtsoorten en andere mterialen zijn ons vertrouwd; of het nu om fineer of massief hout gaat, been of koperbeslag.

Brat Antiekrestauratie werkt met traditionele materialen volgens de traditie van de ambachtelijke meubelmakerij: huiden- en beenderlijm, zuivere bijen- en carnaubawas, schellak (politoer), plataardige en minerale pigmenten, maar ook met de nieuwste synthetische restauratiematerialen, indien reversibiliteit, stabiliteit en kleurechtheid van de gebruikte materialen van belang zijn. In sommige gevallen voeren we een meubelrestauratie "onzichtbaar" uit met dezelfde materialen als die van het meubel en in andere gevallen moet het door de meubelrestaurator toegevoegde materiaal later altijd te herkennen zijn, zodat bijvoorbeeld voor een afgietsel wordt gekozen, dat dan wordt geretoucheerd.

Herstelde schades, waaronder fineerinzetten, breuken en scheuren worden door ons zodanig gerestaureerd dat ze niet of nauwlijks opvallen.

 

Elk meubel draagt zijn geschiedenis bij zich in de vorm van schade, maar ook in de vorm van patina, oude gereedschap- en gebruikssporen die deel uitmaken van een antiek meubel. Deze uitstraling en sporen willen we zoveel mogelijk behouden, zodat onze manier van restaureren terughoudend zal zijn. 

 

We werken zoveel mogelijk reversibel, omdat opvattingen en technieken over meubelrestauratie in de loop van de tijd veranderen, zodat onze toevoegingen weer ongedaan gemaakt kunnen worden als dat in de toekomst nodig is.

 

Brat Antiekrestauratie is restaurator-lid van Restauratoren Nederland (RN) en werkt volgens de ethische code en Algemene Voorwaarden van RN.

 

We houden onze vakkennis op peil door regelmatig aan symposia over meubelrestauratie deel te nemen, cursussen te volgen, informatie met verwante restauratieateliers te delen en deel te nemen aan grotere restauraties waar meerdere meubelrestauratoren en andere restauratiedisciplines met elkaar samenwerken.