Onderhoudsadvies

 

Na afloop van de restauratie geven we voor uw meubel een op maat gemaakt onderhoudsadvies mee.

 

Hieronder geven we alvast enkele algemene adviezen waarmee u de kans vergroot dat uw meubels langer heel blijven, waardig oud kunnen worden en voorlopig geen meubelrestauratie nodig hebben.

 

Alle afgebroken en losse onderdelen, zoals fineerstukjes, goed bewaren. Restauratie met origineel materiaal levert veelal het beste en fraaiste resultaat op. 

Foto: beschadigde pen-en-gat verbindingen en breuk in achterstijl door geplaatste schroeven bij een eerdere meubelrestauratie.

Wij raden sterk af het meubel tijdelijk te herstellen met behulp van spijkers of schroeven. Het hout zal (op den duur) uitscheuren en de schade wordt hierdoor alleen maar groter. Ook het gebruik van zogenaamde witte houtlijm of andere moderne lijmen raden wij ten sterkste af. Deze lijmen zijn uiterst moeilijk te verwijderen tijdens een toekomstige meubelrestauratie.

 

Raadplegen Brat Antiekrestauratie

Bij voorkeur ons in een vroeg stadium raadplegen, zodat de schade aan bijvoorbeeld pen-en-gat verbindingen, afwerking en fineer zo minimaal mogelijk blijft. Dit betekent in het algemeen dat bij snel ingrijpen schade-sporen na restauratie van het meubel minder zullen zijn en minder tijd nodig zal zijn voor de restauratie van de schade. Het is raadzaam Brat Antiekrestauratie in te schakelen bij het constateren van de volgende schade aan het meubel:

  • Vers houtwormboorsel en schimmel;
  • Speling in verbindingen, breuken en scheuren;
  • Zwaar achterover hellende laden (slijtage ladeleggers);
  • Sterk gecraqueleerde afwerklaag;
  • Loszittend en uitstekend fineer;
  • Sterk geoxideerd beslag, waar bijvoorbeeld plotseling gaten in vallen. Beslag dat schoongemaakt c.q. gepoetst moet worden.

Raadpleeg ons voordat u demontabele meubels (zoals linnenkabinetten) verplaatst of vervoerd. Zonder kennis van zaken kunnen onderdelen, zoals deuren, plotseling losraken en vallen en zo beschadigd raken. 

 

Verplaatsen

Kijk voor het optillen van meubels of en waar fineer of een splinter los zit, opstaat of gescheurd is. Schuif meubels nooit heen en weer maar til ze op. De verbindingen slijten snel uit bij heen en weer schuiven en een poot is snel (af)gebroken. Haal losse onderdelen, zoals de laden, er eerst uit. Hiermee wordt voorkomen dat ze er onderweg uit vallen. Bovendien is het meubel minder zwaar. Til stoelen bij voorkeur onderaan de zittingregels op en een tafel aan de ceintuur (rand onder het blad), zodat voorkomen wordt dat de rugleuning losbreekt of het tafelblad losscheurt van het onderstel, zodat vroegtijdige restauratie van uw meubel wordt voorkomen. 

 

Transport

Het is verstandig meubels tijdens transport vast te binden, zodat heen en weer schuiven en op en neer bonken wordt voorkomen. Plaats dan wel schuimrubber of dikke doeken tussen het meubel en de spanbanden.

 

Gebruik

Het meubel is op leeftijd en heeft wellicht gebreken. Wees bij het gebruik bewust van deze ouderdom en handel doordacht.

Oude sloten werken, maar zijn oud en kunnen plotseling haperen. Wij raden daarom aan de sloten van lades niet te gebruiken. Deuren raden wij wel aan op slot te doen. Hierdoor kan worden voorkomen dat deuren op den duur krom trekken en niet meer kunnen sluiten. Bovendien kunnen de deuren niet plotseling openvallen en zodoende schade oplopen of veroorzaken en onnodige restauratie wordt voorkomen. 

Zet geen natte vazen en glazen of warme dingen op bladen. Vermijd contact met alcohol. Hier kunnen oude afwerkingen niet tegen. Zet vazen, glazen, kopjes en pannen op onderzetters.

 

Onderhoud

Het houtwerk bij voorkeur afstoffen met een zachte borstel (en als het niet anders kan met een niet-pluizende zachte witte doek. Let hierbij op voor pluisjes die achter splinters, fineer en dergelijke kunnen blijven haken). Gebruik nooit een natte doek. De politoer of wasafwerking kan niet tegen vocht, alcohol of warmte. Vocht en druppels direct weghalen met een droge theedoek.

Het meubel kan ongeveer 1 keer per jaar in de was worden gezet met een boenwas op basis van bijen- en carnaubawas. Deze is bij Brat Antiekrestauratie te verkrijgen. Wij kunnen de jaarlijkse "was"beurt voor u verzorgen. Probeer te voorkomen dat de was onder loszittend fineer komt. Fineer zal bij een volgende meubelrestauratie beurt moeilijker hechten.  Een sterk gecraqueleerde afwerkinglaag niet in de was zetten. Gebruik nooit producten op basis van siliconen. Hierdoor wordt meubelrestauratie in de toekomst ernstig bemoeilijkt.

Ga beslag niet poetsen met poetsmiddelen, deze kunnen het beslag op termijn aantasten en het hout en de vernis eromheen beschadigen. Bovendien geeft het lelijke witte randen van opgedroogd poetsmiddel rond het beslag.

 

Klimaat

Idealiter gedijen meubels het beste bij een constante temperatuur van ongeveer 18 °C en een relatieve vochtigheid van 55%. We raden sterk aan de ruimte te acclimatiseren. Hiervoor zijn luchtbevochtigers en luchtontvochtigers in de handel. Het meubel zo min mogelijk aan licht (UV-straling) blootstellen en als het niet anders kan bij zo weinig mogelijk UV-straling. Zet meubels nooit in direct zonlicht. Bij de aanwezigheid van veel licht zal het hout en de erop aangebrachte afwerking sterk kunnen verkleuren.

Plaats meubels niet direct tegen een koude muur of op een koude vloer. Dit om bijvoorbeeld schimmelvorming te voorkomen. Zet meubels minstens een meter bij de radiator vandaan om overmatig plaatselijk uitdrogen te voorkomen.