Meubelrestaurator Robbert-Jan Brat

 

Mijn eerste ervaring in het restaureren van meubelen, het runnen van een restauratieatelier en antiek-en interieurwinkel in Amsterdam heb ik in 1995 opgedaan.

 

Middels het volgen van cursussen meubelrestauratie aan het West Dean College in Engeland heb ik meer kennis opgedaan van het restauratievak. Later heb ik mij verder geschoold via de Opleiding tot Meubelrestaurator aan het Instituut Collectie Nederland (ICN) in Amsterdam en ben afgestudeerd in 2003. Inmiddels is het ICN opgegaan in de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en is de meubelrestauratie opleiding ondergebracht bij de Universiteit van Amsterdam (UvA).

 

In 2002 liep ik stage op de afdeling meubelrestauratie van "The Sherman Fairchild Center for Objects Conservation" van The Metropolitan Museum of Art (The Met) in New York.

 

"Schadebeelden van traditionele meubelvernissen" was mijn afstudeeronderwerp. Dit restauratieonderzoek mondde uit in een scriptie met schadeatlas, waarin alle mogelijke schades aan vernissen gemakkelijk zijn te koppelen aan oorzaken en oplossingen voor meubelrestauratie.

 

In het blad Kunstenaars Materiaal (kM) heb ik naar aanleiding van mijn afstudeerproject een artikel geschreven dat is verschenen in het nummer kM 48, winter 2003, pp 35-38, maar is ook op deze site weergegeven.

 

 

In 1998 ben ik mijn eigen meubelrestauratie atelier in Amsterdam begonnen: Brat Antiekrestauratie.

Middels Brat & Romeny Antiekrestauratie werk ik regelmatig samen met meubelrestaurator Regi Romeny aan meubels en projecten op het gebied van meubelrestauratie.